“Glad je jedno od najtežih oblika kršenja prava čoveka. U svetu izobilja moguće je iskoreniti glad, pa kada se to ne čini, svakako treba osećati krivicu”, poruka generalnog sekretara UN kofi Anana na otvaranju svetskog mitinga o hrani u Rimu.

U Užicu, Narodna kuhinja je počela sa radom 1.septembra 1999.godine i od tada neprekidno radi. Otvorena je uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta a kasnije su njen rad pomagali i Nemački Crveni krst kao i Skupština opštine Užice. Trenutno Narodnu kuhinju finansira Grad Užice.
U kuhinji se svakodnevno kuva 270 obroka, koji se dele na dva mesta:
• U samoj kuhinji koja se nalazi u zgradi Crvenog krsta u Užicu gde se deli 190 obroka i
• na dostavnom mestu u Sevojnu gde se deli 80 obroka.

Kuhinja je veoma dobro opremljena kazanima za pripremu hrane i ostalom neophodnom opremom kao što su termosi za dostavu hrane i drugo. U rad kuhinje se kontinualno ulaže radi što bolje i kvalitetnije usluge, kako bi se  njeni korisnici osećali prijatno i zadovoljno.

Kuhinja radi svakim danom osim nedelje. U  Narodnoj kuhinji pomažu i mladi volonteri Crvenog krsta  Užice koji učestvuju zajedno sa zaposlenima pri podeli hrane korisnicima.

Meni jela po danima:

Ponedeljak: Grašak
Utorak: Krompir paprikaš sa piletinopm
Sreda: Pasulj sa slaninom
Četvrtak: Kupus sa junetinom
Petak: Pasulj sa kobasicom
Subota: Makarona

Obroci se sastoje od:
• Pola litra kuvanog jela za taj dan
• 1/2 vekne hleba i
• salate u zavisnosti od godišnjeg doba

Kada su veliki praznici u kuhinji se sprema posna hrana ili se korisnicima dele posni lanč paketi, za Vaskrs se dele kuvana jaja, a za Novu godinu i Božić se korisnicima daju dodatni paketi u zavisnosti od finansijskih srestava sa kojima raspolaže Crveni krst a koja su namenjena za narodnu kuhinju.

.