EZU tim ( Tim za evakuaciju,spasavanje i zbrinjavanje u slučaju ekstremnih zimskih uslova )

Uloga tima jeste procena rizika u zavejanim predelima, primena više spasilačkih tehnika, upotreba spasilačke opreme i osnove alpinističke opreme, orijentacija po nepoznatom terenu u svim uslovima vidljivosti, vožnja motornih sanki (sa i bez transportne prikolice), pružanje prve DSCF4134pomoći, prevoz i distribucija artikala humanitarne pomoći, i sl.

Tim je obučen i opremljen za pružanje pomoći ugroženima od ekstremnih zimskih nepogoda, a na terent se upućuje na osnovu zahteva Operativne organizacije Crvenog krsta ili procene i odluke Operativnog tima CK Srbije. Upućije se u najkraćem roku, do 24 sata od pozivanja. EZU tim takođe deluje u saradnji službe hitne medicinske pomoći i vatrogasno spasilačke jedinice sa kojima učestvuje u hitnoj evakuaciji akutno ili hronično obolelih iz zavejanih i zabačenih domova. Obilazi samačka staračka domaćinstva, višečlane porodice, samohrane roditenje sa više dece, hendikepirane na zavejanim područjima i distribuira im pomoć u lekovima, hrani, higijeni i dr. Organizuje akcije obilaska najugroženijih područja sa zdravstvenim osobljem, timovima za psihosocijalnu podršku, volonterima za pripremu ogreva, čišćenje snega i sl.

EZU tim poseduje 4 motorne sanke sa prikolicama za transport povređenih , kao i raznovrsnu spasilačku opremu za rad u ekstremnim zimskim  uslovima.

DSC_0479EZU tim je bio angažovan u akcijama spasavanja zavejanih na koridoru 10, u mestima Feketić i Bačka Topola 2014-te godine, kao i u opštini Brus 2015-te godine .

Deo EZU tima stacioniran je u Užicu i broji 11 spasilaca, a u toku godine bavi se pružanjem pomoći ugroženom stanovništvu na teritoriji Zlatiborskog okruga i na delu koridora 11. Svoje delovanje obavlja tokom cele godine u vidu prevencije i pripreme za zimske uslove, a za vreme zime proteklih godina pokrivao je najviše seoska područja oko grada Užica, noseći pomoć ugroženima u vidu hrane i lekova kao i pomoć pri evakuaciji zavejanih ljudi.

* vidi foto galeriju

.