IMG_5819IMG_5203Srednja grupa kojoj pripadaju deca uzrasta od 11 do 14 godina, odnosno učenici od šestog do osmog razreda osnovne škole, nosi naziv “Podmladak“. Ova grupa fokusrana je na ozbiljniju edukaciju u okviru aktivnosti Crvenog krsta i pripremu za prelazak u najstariju grupu. Programi u kojima se članovi Podmladka obučavaju su Prva pomoć, Realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja (RPPSO), program Promocije humanih vrednosti (PHV) i Borbe protiv trgovine ljudima. Edukacije se realizuju na malo detaljniji način nego što to radi mlađa grupa Petlića. U okviru programa Prve pomoći i RPPSO, volonteri se aktivno bave treniranjem i pripremom za takmičenja koja ih očekuju u toku godine. Edukativni programi PHV-a i antitrafikinga omogućavaju im razvijanje svojih komunikaciskih veština. Oni već u osmom razredu prisustvuju predavanjima starijih edukatora u okviru ova dva programa, a neretko se i oprobaju u ulozi predavača.IMG_5289

Sa grupom Podmladka, rade volonteri Omladine koji imaju zadatak da ih animiraju i organizuju ih u toku druženja. Članovi podmladka imaju i poseban način organizacije, tako što su podeljeni u grupe i svako druženje određena grupa treba da organizuje sat vremena igrolikih aktivnosti za sve volontere podmladka. Postoji i takmičenje među njima, odnosno koja grupa najbolje pripremi aktivnost dobija vredne nagrade. Na takav način volonteri Podmladka stiču samostalnost i osećaj za oranizaciju slobodnog vremena. Takođe članovi Podmladka imaju i deo kada uče i realizuju osnovne kućne obaveze odnosno za sobom ostavljaju čist i uredan Klub mladih da bi ga tako i zatekli kada dođu sledeći put.

Kao podrška volonterima, u klubu se u toku druženja sa decom, nalaze i zaposleni u Crvenom krstu, koji su tu pre svega radi bezbednosti i kontrole rada. I u ovoj grupi saradnja sa roditeljima je na visokom nivou. Oni se unapred upoznaju sa funkcionisanjem Kluba mladih i uvek su im na raspolaganju detaljnije informacije. U toku svakog druženja koje se organizuje sa decom, vodi se evidencija prisustva, odnosno u kom periodu je dete došlo u Crveni krst i takođe kada ga je napustilo, koje aktivnosti su taj dan realizovane u klubu,… Sve ove informacije su dostupne roditeljima.

Želite da Vam dete postane volonter Crvenog krsta? Kliknite ovde i pozovite nas!

.