Takmičarska prva pomoć u našoj organizaciji neguje se dugi niz godina, a prerasla je u sport koji se trenira kao i svaki drugi popularni sport. Pored tehnika prve pomoći, ekipe se susreću i sa kondicionim pripremama, tehnikama transporta, timskog rada, poligonima za spretnost i snagu i osnovnim tehnikama komunikacije. Jedan trening prve pomoći može da potraje i nekoliko časova, pa zbog toga zahteva i velika odricanja, kao i svi sportovi kojima se posvećujemo. Razvija istovremeno duh i telo i osećaj za timski rad i pružanje pomoći svima kojima je ona potrebna. Obuke i takmičenja u našoj organizaciji realizuju se na sledeći način:

Obuke i gradsko takmičenje

IMG_7326Trening sezona za takmičarsku godinu počinje u decembru mesecu, a završava se u septembru naredne godine. Crveni krst Užice veliku pažnju posvećuje radu sa mladima i decom kroz program prve pomoći. Već od osnovne škole (u sedmom i osmom razredu) deca se susreću sa osnovnim tehnikama pružanja prve pomoći. Naravno, to obučavanje nastavlja se i kroz srednju školu u kojoj učenici spoznaju naprednije tehnike. Da bi svoje stečeno znanje prikazali, Crveni krst Užice svake godine u maju mesecu, organizuje gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći na kojima se okupi veliki broj ekipa u dve kategorije. U kategoriji podmladka učestvuju ekipe iz devet osnovnih škola na teritoriji Grada Užica, koju instruktori Crvenog krsta više od dva meseca pripremaju u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja. Starija kategorija omladine, obuhvata najčešće srednjoškolski uzrast ali ne retko i starije takmičare koji žele da prikažu svoje veštine prve pomoći. U ovoj kategoriji dozvoljeni broj godina starosti za takmičenje je od 15 do 27. Pored školskih ekipa, na takmičenju mogu učestvovati i druge zainteresovane ekipe koje su se pripremale za takmičenje. Pobednik gradskog takmičenja, predstavlja Grad Užice na višim nivoima takmičenja. Gradsko takmičenje u Gradu Užicu privlači veliku pažnju, jer okupi preko 200 takmičara i organizatora.

Međuregionalno takmičenje

Viši nivo takmičenja na kome učestvuju ekipe koje su svoj plasman obezbedile osvojivši najviša mesta na gradskom takmičenju u pružanju prve pomoći. Međuregionalno takmičenje na kome učestvuje naša organizacija okuplja ekipe iz sledećih regiona:IMG_0364

  • Zlatiborski region
  • Mačvanski region
  • Raški region
  • Kolubarski region
  • Šumadijski region
  • Moravički region
  • Pomoravski region
  • Rasinski region

Kao i na gradskom takmičenju i na međuregionalnom se ekipe takmiče u dve kategorije, podmladak i omladina, a najčešće se organizuje u junu mesecu. Pravilnik Crvenog krsta Srbije, usvojen 2016 godine, propisuje da se na najviši nivo takmičenja plasiraju prve tri ekipe iz obe kategorije. Na nivou države organizuju se dva međuregionalna, dva pokrainska i gradsko takmičenja Grada Beograda. Najbolji obezbeđuju plasman na državno takmičenje.

IMG_2505Državno takmičenje

Državno takmičenje je najviši nivo takmičenja u Crvenom krstu. Na njemu svoje veštine u prvoj pomoći prikazuju ekipe koje su obezbedile svoje plasmane na predhodnim takmičenjima. Kao i na svim prethodnim, takmičenje se odvija u dve kategorije, ali i revijalno svoje znanje mogu prikazati i najmlađi, petlići, koji pripadaju uzrastu do četvrtog razreda osnovne škole. Pored prve pomoći, na državnom takmičenju svoje veštine prikazuju i članovi tima za realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja. Pobednik najvišeg nivoa takmičenja u starijoj kategoriji, omladine, stiče pravo da predstavlja Republiku Srbiju na evropskom takmičenju u pružanju prve pomoći na kome Crveni krst Srbije pet godina za redom osvaja najprestižniji pehar.

Crveni krst Užice se već više od 10 godina plasira na državno takmičenje u pružanju prve pomoći, a od 2011. godine počinje da se pozicionira u samom vrhu pa se tako svaki put vrati sa nekim od tri prva mesta u sve tri takmičarske kategorije.

vidi foto galeriju

.