„Глад је једно од најтежих облика кршења права човека. У свету изобиља могуће је искоренити глад, па када се то не чини, свакако треба осећати кривицу“, порука генералног секретара УН кофи Анана на отварању светског митинга о храни у Риму.

У Ужицу, Народна кухиња је почела са радом 1.септембра 1999.године и од тада непрекидно ради. Отворена је уз помоћ Међународног комитета Црвеног крста а касније су њен рад помагали и Немачки Црвени крст као и Скупштина општине Ужице. Тренутно Народну кухињу финансира Град Ужице.
У кухињи се свакодневно кува 270 оброка, који се деле на два места:
• У самој кухињи која се налази у згради Црвеног крста у Ужицу где се дели 190 оброка и
• на доставном месту у Севојну где се дели 80 оброка.

Кухиња је веома добро опремљена казанима за припрему хране и осталом неопходном опремом као што су термоси за доставу хране и друго. У рад кухиње се континуално улаже ради што боље и квалитетније услуге, како би се  њени корисници осећали пријатно и задовољно.

Кухиња ради сваким даном осим недеље. У  Народној кухињи помажу и млади волонтери Црвеног крста  Ужице који учествују заједно са запосленима при подели хране корисницима.

Мени јела по данима:

Понедељак: Грашак
Уторак: Кромпир паприкаш са пилетинопм
Среда: Пасуљ са сланином
Четвртак: Купус са јунетином
Петак: Пасуљ са кобасицом
Субота: Макарона

Оброци се састоје од:
• Пола литра куваног јела за тај дан
• 1/2 векне хлеба и
• салате у зависности од годишњег доба

Када су велики празници у кухињи се спрема посна храна или се корисницима деле посни ланч пакети, за Васкрс се деле кувана јаја, а за Нову годину и Божић се корисницима дају додатни пакети у зависности од финансијских срестава са којима располаже Црвени крст а која су намењена за народну кухињу.