Такмичарска прва помоћ у нашој организацији негује се дуги низ година, а прерасла је у спорт који се тренира као и сваки други популарни спорт. Поред техника прве помоћи, екипе се сусрећу и са кондиционим припремама, техникама транспорта, тимског рада, полигонима за спретност и снагу и основним техникама комуникације. Један тренинг прве помоћи може да потраје и неколико часова, па због тога захтева и велика одрицања, као и сви спортови којима се посвећујемо. Развија истовремено дух и тело и осећај за тимски рад и пружање помоћи свима којима је она потребна. Обуке и такмичења у нашој организацији реализују се на следећи начин:

Обуке и градско такмичење

IMG_7326Тренинг сезона за такмичарску годину почиње у децембру месецу, а завршава се у септембру наредне године. Црвени крст Ужице велику пажњу посвећује раду са младима и децом кроз програм прве помоћи. Већ од основне школе (у седмом и осмом разреду) деца се сусрећу са основним техникама пружања прве помоћи. Наравно, то обучавање наставља се и кроз средњу школу у којој ученици спознају напредније технике. Да би своје стечено знање приказали, Црвени крст Ужице сваке године у мају месецу, организује градско такмичење у пружању прве помоћи на којима се окупи велики број екипа у две категорије. У категорији подмладка учествују екипе из девет основних школа на територији Града Ужица, коју инструктори Црвеног крста више од два месеца припремају у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља. Старија категорија омладине, обухвата најчешће средњошколски узраст али не ретко и старије такмичаре који желе да прикажу своје вештине прве помоћи. У овој категорији дозвољени број година старости за такмичење је од 15 до 27. Поред школских екипа, на такмичењу могу учествовати и друге заинтересоване екипе које су се припремале за такмичење. Победник градског такмичења, представља Град Ужице на вишим нивоима такмичења. Градско такмичење у Граду Ужицу привлачи велику пажњу, јер окупи преко 200 такмичара и организатора.

Међурегионално такмичење

Виши ниво такмичења на коме учествују екипе које су свој пласман обезбедиле освојивши највиша места на градском такмичењу у пружању прве помоћи. Међурегионално такмичење на коме учествује наша организација окупља екипе из следећих региона:IMG_0364

  • Златиборски регион
  • Мачвански регион
  • Рашки регион
  • Колубарски регион
  • Шумадијски регион
  • Моравички регион
  • Поморавски регион
  • Расински регион

Као и на градском такмичењу и на међурегионалном се екипе такмиче у две категорије, подмладак и омладина, а најчешће се организује у јуну месецу. Правилник Црвеног крста Србије, усвојен 2016 године, прописује да се на највиши ниво такмичења пласирају прве три екипе из обе категорије. На нивоу државе организују се два међурегионална, два покраинска и градско такмичења Града Београда. Најбољи обезбеђују пласман на државно такмичење.

IMG_2505Државно такмичење

Државно такмичење је највиши ниво такмичења у Црвеном крсту. На њему своје вештине у првој помоћи приказују екипе које су обезбедиле своје пласмане на предходним такмичењима. Као и на свим претходним, такмичење се одвија у две категорије, али и ревијално своје знање могу приказати и најмлађи, петлићи, који припадају узрасту до четвртог разреда основне школе. Поред прве помоћи, на државном такмичењу своје вештине приказују и чланови тима за реалистички приказ повреда, стања и обољења. Победник највишег нивоа такмичења у старијој категорији, омладине, стиче право да представља Републику Србију на европском такмичењу у пружању прве помоћи на коме Црвени крст Србије пет година за редом осваја најпрестижнији пехар.

Црвени крст Ужице се већ више од 10 година пласира на државно такмичење у пружању прве помоћи, а од 2011. године почиње да се позиционира у самом врху па се тако сваки пут врати са неким од три прва места у све три такмичарске категорије.

види фото галерију