Програм Промоције хуманих вредности (у даљем тексту ПХВ) '' За доброту сваки дан је добар дан'' замишљен је у циљу смањења насиља међу вршњацима у Основним школама, узраста деце од 8 до 14 година.

Програм обухвата седам актуелних тема данашњице и то:DSC_0292

  • Толеранција
  • Културални индентитет и поштовање разлика
  • Ненасилно решавање конфликата
  • Дискриминација и стигматизација
  • Родна равноправност
  • Дечија права
  • Превенција интернет злостављања

За носиоце програма одабрани су млади едуковани волонтери Црвеног крста, просветни радници и стручна служба Црвеног крста у градовима и општинама. Као што се може и закључити, Црвени крст Ужице велику пажњу поклања вршњачкој едукацији, која је доказано један од најбољих видова преношења знања младим људима.

Циљна група су ученици од трећег до шестог разреда.. Предавања су организована радним суботама или у току радне недеље, најчешће на часовима одељенског старешине или грађанског васпитања. У зависности од договора са просветним радницима, једна тема се може обрађивати један или два школска часа. Пракса Црвеног крста јесте да од седам предавања које реализујемо са једним одељењем, два предавања буду у организацији Црвеног крста. На такав начин, пружамо ученицима да се ближе упознају са организациом Црвеног крста Ужице. Такође, у договору са просветним радницима, ПХВ тим у сарадњи са тимом за Превенцију Борбе против трговине људима реализује и едукацију у оквиру ове области.

Наша организација је са реализацијом ПХВ програма отпочела је у марту 2009 године као пилот програм у Основној школи „Слободан Секулић“. Увидевши квалитет едукације и резултате које је она дала након само једног предавања, ПХВ тим одлучио је да настави реализацијукоја се у нашем граду одржала и до данас. Укупно девет основних DSC_0752школа на територији Града Ужица прошло је едукацију у оквиру ПХВ програма, а са неким школама започет је и други круг реализације. Програм и данас даје изванредне резултате, а главни показатељ јесте што се велики број деце прикључио организацији Црвеног крста у жељи да постане волонтер, а неки су чак и постали едукатори у програму.

Програм промоције хуманих вредности не реализује се само у току школске године у Основним школама. Црвени крст Србије већ дуги низ година организује јесење и зимске школе подмладка у својим одмаралиштима, а од 2010. године Црвеном крсту Ужице указано је поверење да анимира и едукује децу. Ове школе посвећене су највише Програму ПХВ-а.
Такође и у летњим школама Црвеног крста у Баошићима и Бечићима реализује ПХВ програм као једна од понуђених радионица.

види фото галерију...