IMG_5819IMG_5203Средња група којој припадају деца узраста од 11 до 14 година, односно ученици од шестог до осмог разреда основне школе, носи назив „Подмладак„. Ова група фокусрана је на озбиљнију едукацију у оквиру активности Црвеног крста и припрему за прелазак у најстарију групу. Програми у којима се чланови Подмладка обучавају су Прва помоћ, Реалистички приказ повреда, стања и обољења (РППСО), програм Промоције хуманих вредности (ПХВ) и Борбе против трговине људима. Едукације се реализују на мало детаљнији начин него што то ради млађа група Петлића. У оквиру програма Прве помоћи и РППСО, волонтери се активно баве тренирањем и припремом за такмичења која их очекују у току године. Едукативни програми ПХВ-а и антитрафикинга омогућавају им развијање својих комуникациских вештина. Они већ у осмом разреду присуствују предавањима старијих едукатора у оквиру ова два програма, а неретко се и опробају у улози предавача.IMG_5289

Са групом Подмладка, раде волонтери Омладине који имају задатак да их анимирају и организују их у току дружења. Чланови подмладка имају и посебан начин организације, тако што су подељени у групе и свако дружење одређена група треба да организује сат времена игроликих активности за све волонтере подмладка. Постоји и такмичење међу њима, односно која група најбоље припреми активност добија вредне награде. На такав начин волонтери Подмладка стичу самосталност и осећај за оранизацију слободног времена. Такође чланови Подмладка имају и део када уче и реализују основне кућне обавезе односно за собом остављају чист и уредан Клуб младих да би га тако и затекли када дођу следећи пут.

Као подршка волонтерима, у клубу се у току дружења са децом, налазе и запослени у Црвеном крсту, који су ту пре свега ради безбедности и контроле рада. И у овој групи сарадња са родитељима је на високом нивоу. Они се унапред упознају са функционисањем Клуба младих и увек су им на располагању детаљније информације. У току сваког дружења које се организује са децом, води се евиденција присуства, односно у ком периоду је дете дошло у Црвени крст и такође када га је напустило, које активности су тај дан реализоване у клубу,… Све ове информације су доступне родитељима.

Желите да Вам дете постане волонтер Црвеног крста? Кликните овде и позовите нас!