ЕЗУ тим ( Тим за евакуацију,спасавање и збрињавање у случају екстремних зимских услова )

Улога тима јесте процена ризика у завејаним пределима, примена више спасилачких техника, употреба спасилачке опреме и основе алпинистичке опреме, оријентација по непознатом терену у свим условима видљивости, вожња моторних санки (са и без транспортне приколице), пружање прве DSCF4134помоћи, превоз и дистрибуција артикала хуманитарне помоћи, и сл.

Тим је обучен и опремљен за пружање помоћи угроженима од екстремних зимских непогода, а на терент се упућује на основу захтева Оперативне организације Црвеног крста или процене и одлуке Оперативног тима ЦК Србије. Упућије се у најкраћем року, до 24 сата од позивања. ЕЗУ тим такође делује у сарадњи службе хитне медицинске помоћи и ватрогасно спасилачке јединице са којима учествује у хитној евакуацији акутно или хронично оболелих из завејаних и забачених домова. Обилази самачка старачка домаћинства, вишечлане породице, самохране родитење са више деце, хендикепиране на завејаним подручјима и дистрибуира им помоћ у лековима, храни, хигијени и др. Организује акције обиласка најугроженијих подручја са здравственим особљем, тимовима за психосоцијалну подршку, волонтерима за припрему огрева, чишћење снега и сл.

ЕЗУ тим поседује 4 моторне санке са приколицама за транспорт повређених , као и разноврсну спасилачку опрему за рад у екстремним зимским  условима.

DSC_0479ЕЗУ тим је био ангажован у акцијама спасавања завејаних на коридору 10, у местима Фекетић и Бачка Топола 2014-те године, као и у општини Брус 2015-те године .

Део ЕЗУ тима стациониран је у Ужицу и броји 11 спасилаца, а у току године бави се пружањем помоћи угроженом становништву на територији Златиборског округа и на делу коридора 11. Своје деловање обавља током целе године у виду превенције и припреме за зимске услове, а за време зиме протеклих година покривао је највише сеоска подручја око града Ужица, носећи помоћ угроженима у виду хране и лекова као и помоћ при евакуацији завејаних људи.

* види фото галерију